Thursday, December 23, 2021

Hur man gör en uppsats för jämför och kontrast

Hur man gör en uppsats för jämför och kontrast



En jämför och kontrast uppsats om dalmatiner och labradorer. Du kanske undrar: varför är det så viktigt att veta hur man skriver introduktionsstycket för att jämföra och kontrastera uppsatsen? Logga in med Google Ordbok Synonymordbok Meningar Exempel Kunskap Grammatik Biografi Förkortningar Referens Utbildning Spanska Mer om oss Kontakta oss Förslagslåda Sekretesspolicy Cookieinställningar Användarvillkor © LoveToKnow Media. Vår handout om organisation kan hjälpa dig att skriva bra ämnesmeningar och övergångar och se till att du har en bra övergripande struktur på plats för din uppsats. Alla rättigheter förbehållna.





Vad den här handouten handlar om



Publicerad den 6 augusti av Jack Caulfield. Reviderad den 6 december, Jämföra och kontrastera är en viktig färdighet i akademiskt skrivande. Det handlar om att ta två eller flera ämnen och analysera skillnaderna och likheterna mellan dem. Du kanske kommer på dig själv med att jämföra alla möjliga saker i en akademisk uppsats: historiska personer, litterära arbetspolicyer, forskningsmetoder etc. Att göra det är en viktig del av att konstruera argument. Innehållsförteckning När ska jag jämföra och kontrastera? Göra effektiva jämförelser Jämföra och kontrastera som ett brainstormingverktyg Strukturera dina jämförelser Vanliga frågor om att jämföra och kontrastera.


Vissa andra uppmaningar kanske inte direkt ber dig att jämföra och kontrastera, men presenterar dig för ett ämne där jämföra och kontrastera kan vara ett bra tillvägagångssätt. Ett sätt att närma sig denna uppsats kan vara att kontrastera situationen före den stora depressionen med situationen under den, för att belysa hur stor skillnad det gjorde, hur man gör en jämför och kontrast uppsats. Till exempel innebär en litteraturgenomgång att jämföra och kontrastera olika studier om ditt ämne, och en argumenterande uppsats kan innebära att man väger upp för- och nackdelar med olika argument. Som namnet antyder handlar jämförande och kontrasterande om att identifiera både likheter och skillnader. Du kanske fokuserar på att kontrastera ganska olika ämnen eller jämföra ämnen med mycket gemensamt - men det måste finnas några skäl för jämförelse i första hand, hur man gör en jämför och kontrast uppsats.


Men om du jämförde det förrevolutionära Frankrike med Han-dynastin Kina, kanske din läsare undrar varför du valde att jämföra dessa två samhällen, hur man gör en jämför och kontrast uppsats. Varje del av en uppsats bör tjäna ditt centrala argument på något sätt. Se ett exempel. Att jämföra och kontrastera kan vara ett användbart verktyg för att organisera dina tankar före dig hur man gör en jämför och kontrast uppsats skriva någon typ av akademisk text. Du kan göra en tabell för att sammanfatta de viktigaste skillnaderna mellan dem. Du kan visualisera de viktigaste likheterna och skillnaderna i ett Venn-diagram. Poängen med att jämföra och kontrastera i detta skede är att hjälpa dig organisera och forma dina idéer för att hjälpa dig att strukturera dina argument.


När du jämför och kontrasterar i en uppsats finns det två huvudsakliga sätt att strukturera dina jämförelser: den alternerande metoden och blockmetoden. Du täcker båda dina ämnen sida vid sida i termer av en specifik jämförelsepunkt. Din text är uppbyggd så här:. En utmaning som lärare står inför är att identifiera och hjälpa elever som kämpar utan att störa resten av klassen. I en traditionell klassrumsmiljö kan läraren enkelt identifiera när en elev har det svårt baserat på deras uppförande i klassen eller helt enkelt genom att regelbundet kontrollera eleverna under övningarna.


De kan sedan erbjuda hjälp i tysthet under övningen eller diskutera det vidare efter lektionen. Den vanligaste fördelen med distansutbildning är den flexibilitet och tillgänglighet som den erbjuder. Istället för att behöva resa till en specifik plats varje vecka och bo tillräckligt nära för att göra det så att studenter kan delta var som helst med en internetanslutning. Detta möjliggör inte bara en bredare geografisk spridning av studenter utan även möjligheten att studera under resan. Men distansutbildning innebär sina egna tillgänglighetsutmaningar; inte alla elever har en hur man gör en jämför och kontrast uppsats internetanslutning och en dator eller annan enhet för att delta i onlineklasser, och mindre tekniskt kunniga elever och lärare kan kämpa med de tekniska aspekterna av klassdeltagande.


Distansutbildning verkar alltså förbättra tillgängligheten på vissa sätt samtidigt som det representerar ett steg bakåt på andra. Att jämföra och kontrastera är också ett användbart tillvägagångssätt i alla typer av akademiskt skrivande: Du kan jämföra olika studier i en litteraturöversikt väga upp olika argument i en argumenterande uppsats eller överväga olika teoretiska angreppssätt hur man gör en jämför och kontrast uppsats en teoretisk ram. Jämförelser i uppsatser är i allmänhet strukturerade på ett av två sätt:. Låt en språkexpert förbättra ditt skrivande. Kontrollera ditt papper för plagiat om 10 minuter. Gör kontrollen. Generera dina APA-citat gratis! APA Citation Generator. Få feedback om språk, struktur och formatering Professionella redaktörer korrekturläser och redigerar din uppsats genom att fokusera på: Akademisk stil Vaga meningar Grammatik Stilkonsekvens Se ett exempel.


När behöver jag jämföra och kontrastera? Hur väljer jag motiv att jämföra och kontrastera? Hur jämför och kontrasterar jag på ett strukturerat sätt? Jämförelser i uppsatser är i allmänhet uppbyggda på ett av två sätt: Den alternerande metoden, där du jämför dina ämnen sida vid sida enligt en specifik aspekt åt gången. Blockmetoden, där man täcker varje ämne för sig i sin helhet. Är den här artikeln till hjälp? Jack Caulfield Jack är en britt baserad i Amsterdam, med en MA i jämförande litteratur. Han skriver och redigerar för Scribbr, och läser mycket böcker på fritiden. Andra elever gillade också. Hur man skriver en expository essä En expository essä ger en förklaring av ett ämne. Det är den vanligaste uppsatstypen på universitetet.


Hur man skriver ett stycke Varje stycke i din uppsats bör fokusera på en central punkt. Följ dessa 6 steg för en stark styckestruktur. Vad är ditt plagiatpoäng? Scribbr Plagiat Checker.





en uppsats om orsak och verkan ska skrivas



Hur börjar man skriva det? Dina professorer tilldelar vanligtvis definitioner eller argumenterande uppsatser. Du kanske undrar: varför är det så viktigt att veta hur man skriver introduktionsstycket för att jämföra och kontrastera uppsatsen? Introt sätter tonen på det övergripande papperet. Det berättar för läsaren din professor vad detta innehåll kommer att handla om. Den innehåller också avhandlingsförklaringen, som definierar riktningen dina argument kommer att gå mot. Det jämförande analysformatet kräver noggrant urval och kombination av information. Den färdigheten bör vara synlig redan från inledningen.


Om du vet hur man skriver en sammanfattande uppsats kommer detta att vara lätt för dig. Förskrivningsstadierna betyder mer än de flesta elever inser. Innan du börjar skriva uppsatsen måste du ha en plan. Studenter tycker vanligtvis att det är omöjligt att slutföra en uppsats på fem stycken på en dag. Forskningsprocessen tar tid. Följ instruktionerna som din professor gav dig. Vilka ämnen ska du jämföra och kontrastera? Vad vet du om dem? Skriv ner alla idéer innan du påbörjar forskningen. Hur man skriver Jämför och kontrast uppsats Undersök de två ämnen du har fått.


Leta efter likheter och skillnader och gör anteckningar. Hur kommer detta att påverka din uppsats? Fundera på om du har blivit förvånad över informationen du har hittat. Sätt ihop ditt examensarbete. Är dina två ämnen lika eller mer olika än du trodde? Är de lika på ett överraskande sätt? Använd din forskning för att komma fram till ett bra påstående. Skriv en uppsatsbeskrivning. Använd strukturen ovan för att skriva din egen disposition. Penna i alla huvudpunkter du behöver ha med. På så sätt kan du inte glömma någonting. Skriv din uppsats. Använd strukturen du skapade för att skriva din uppsats ordentligt. Ge dig själv tillräckligt med tid att göra detta, annars kommer ditt skrivande att verka förhastat. Korrekturläsa och redigera. Se till att du inte hoppar över det här steget, eftersom presentationen av din uppsats också är viktig.


Jämförelser i uppsatser är i allmänhet strukturerade på ett av två sätt:. Låt en språkexpert förbättra ditt skrivande. Kontrollera ditt papper för plagiat om 10 minuter. Gör kontrollen. Generera dina APA-citat gratis! APA Citation Generator. Få feedback om språk, struktur och formatering Professionella redaktörer korrekturläser och redigerar din uppsats genom att fokusera på: Akademisk stil Vaga meningar Grammatik Stilkonsekvens Se ett exempel. När behöver jag jämföra och kontrastera? Hur väljer jag motiv att jämföra och kontrastera? Hur jämför och kontrasterar jag på ett strukturerat sätt?


Jämförelser i uppsatser är i allmänhet uppbyggda på ett av två sätt: Den alternerande metoden, där du jämför dina ämnen sida vid sida enligt en specifik aspekt åt gången. Blockmetoden, där man täcker varje ämne för sig i sin helhet. Är den här artikeln till hjälp? Jack Caulfield Jack är en britt baserad i Amsterdam, med en MA i jämförande litteratur. Han skriver och redigerar för Scribbr, och läser mycket böcker på fritiden. Andra elever gillade också. Hur man skriver en expository essä En expository essä ger en förklaring av ett ämne.


Det är den vanligaste uppsatstypen på universitetet.

No comments:

Post a Comment